Isnin, 17 Januari 2011

SYABAS RAKYAT TUNISIA

-Rachid Ghannouchi sedia kembali

Parti Islam SeMalaysia (PAS) mengalu-alukan tindakan tegas rakyat Tunisia yang telah bangkit menentang kezaliman yang wujud dalam negara mereka sejak sekalian lama.

Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang (kanan) berkata hakikat yang perlu disedari ialah bahawa tiada mana-mana kuasa pemerintahan yang akan bertahan sampai bila-bila kecualilah kekuasaan kerajaan Allah SWT.

"Apatah lagi sekiranya pemerintah itu bertindak zalim terhadap rakyat dengan menafikan hak rakyat, sekaligus menidakkan peluang rakyat dalam sesebuah negara untuk membuat perubahan melalui demokrasi yang adil,"jelasnya dalam satu kenyataan media yang diedarkan hari ini. Sehubungan itu, PAS menyeru supaya kumpulan-kumpulan Islam diberi peluang yang adil melalui sistem demokrasi.

"Maka kami menyeru agar semua kumpulan Islam yang ada di Tunisia perlulah diberikan peluang yang adil dan saksama, melalui sistem politik demokrasi,
"(dan adil) dalam proses membuat pemilihan menerusi pilihanraya yang akan dilaksanakan nanti,"tegasnya

Beliau turut mengingatkan pihak Barat, tentang hakikat yang sedang berlaku dan pilihan yang telah dibuat oleh rakyat Tunisia.

"Barat yang memperjuangkan demokrasi moden ini perlulah menerima hakikat akan pilihan oleh rakyat Tunisia nanti, dengan tidak memberikan tekanan kepada mana-mana pihak terutamanya terhadap kumpulan Islam yang selama ini menghadapi berbagai tekanan dan tindakan zalim,"ujarnya

Menurutnya, tindakan zalim kerajaan Tunisia sebelum ini telah sekian lama menekan Islam dan mengambil tindakan zalim keatas para ulamak. "Islam ditekan dengan sebegitu lama, ulama-ulamanya di kenakan tindakan dan hukuman yang zalim (berupa) hidup dalam buangan sejak sekalian lama.

"Sedangkan mereka ini cuba membawa kehidupan Islam yang wajar dijadikan contoh dalam kehidupan rakyat di Tunisia,"tambah Ustaz Hadi.Sementara itu, Ulamak terkenal. Sheikh Yusof al-Qardhawi turut memuji rakyat Tunisia yang bangkit menentang kerajaan yang zalim.

Semua Muslim harus berjuang untuk keadilan, katanya, sambil menambah, tidak membenarkan pembunuhan orang tidak bersalah di Tunisia. "Saya dapat menyebut nama sekitar tiga ke empat negara-negara lain, di mana orang-orang kelaparan dan penguasa mereka mencuri kekayaan awam," kata Qaradhawi.

Qaradhawi juga mengucapkan satu bait dari Tunisia penyair terkenal Al-Shabie yang mengatakan berbicara tentang sindiran politik dan martabat rakyat 'Jika orang yang dikehendaki untuk hidup dengan kebebasan mereka harus menerima nasib sejak malam hilang dan kandang rosak'

Beliau berkata negara-negara Barat tidak boleh mengganggu Tunisia atas nama menyelamatkan negara. Merujuk kepada Perancis, beliau mengatakan rakyat Tunisia tidak akan menerima bantuan mereka kerana mereka tahu mereka (Perancis) bertindak menentang umat Islam.

"Jika Perancis ingin membantu Muslim mereka harus membantu kami di Palestin," kata Qaradhawi. Sementara Rachid Ghannouchi, pemimpin parti politik AnNahda yang dibuang negeri dari Tunisia, menyatakan kesediaan untuk kembali ke negara itu.

Beliau dikatakan sudah bersedia untuk mengambil bahagian dalam membentuk kerajaan campuran. Menurutnya, arena politik Tunisia adalah perselisihan untuk kuasa dan, oleh kerana itu, membina sistem negara yang akan menyatukan orang-orang Tunis merupakan tugasnya pada tahun-tahun mendatang.