Ahad, 28 Ogos 2011

BINA BANGUNAN TAMBAHAN RUMAH ATAS TANAH SURAU?

- [Kemaskini] Mungkin rezab surau telah diubah, siapa tahu??
KUALA TERENGGANU -"Kalau tanah yang sah menjadi hak milik orang lain, boleh dirampas, diambil dan ada yang dipindah milik tanpa izin, apa sangatlah tanah rezab untuk surau,

"apatah lagi tanah rezab kerajaan, memang dasar kerajaan Umno dan BN zalim,"kata Ustaz Wan Sukairi, Setiausaha PAS Kawasan Kuala Terengganu.

Beliau berkata demikian ketika mengulas jawapan Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said dalam sidang Dewan Undangan Negeri pada 23 Ogos lalu.

Ahmad ketika menjawab soalan lisan ADUN Ladang Dato' Tengku Hassan Omar, ADUN Ladang, telah menafikan bangunan tambahan rumah milik 'Orang Kuat Umno' didirikan di atas tanah rezab surau yang telah digazetkan.

"Setelah siasatan dibuat tidak terdapat binaan diatas tanah rezab tanah surau Gelong Bilal mukim Bukit Besar sebagaimana yang dimaksudkan oleh wakil Ladang,"jawab Ahmad, yang kemudiannya diajukan soalan tambahan oleh Dato' Ku.

Dato' Ku berkata, beliau juga ada membuat semakan atas tanah terbabit dan menegaskan memang ada bangunan tersebut memang 'terkena' dalam akses jalan dan tapak surau yang telah diwartakan.

Beliau merasa hairan mengapa Menteri Besar menyatakan tidak ada binaan diatas tapak surau tersebut.

Menjawab balas soalan tambahan tersebut, Ahmad yang juga wakil Kijal sebaliknya berkata, menurut laporan yang telah diberikan oleh Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) mengesahkan tambahan rumah tersebut terletak diatas rezab kerajaan, bukannya diatas rezab surau.

"tambahan rumah ini terletak diatas rezab kerajaan bersebelahan surau Gelong Bilal, dan bukan diatas rezab surau,

"notis telah di keluarkan oleh Bandaraya (MBKT) pada Jun, 2011 bagaimana rujukan 056/1N178,"kata Ahmad.

Jawapan Ahmad telah di bantah oleh Dato' Ku yang bertegas, ia memang masuk dalam rezab surau dan meminta Pejabat Tanah membuat pengesahan, bukannya MBKT.

Ia adalah kerana, menurut Dato' Ku, beliau telah merujuk kepada MBKT dan MBKT memberi jawapan, ia telah dirujuk kepada pejabat Tanah.

Dato' Ku turut mendesak supaya supaya jawapan yang diberikan oleh kerajaan di dewan yang mulia itu, menepati dengan fakta sebenar.

Walaupun kemudiannya, Ahmad bersetuju dengan cadangan Dato' Ku supaya, perkara tersebut disahkan oleh Pejabat Tanah, namun dengan nada mengugut, beliau akan mengambil tindakan kepada pegawai yang memberikan maklumat, sekiranya ia tidak benar.

Namun begitu, menurut Dato' Ku, pada akhir sidang DUN, Ahmad kembali menyatakan bahawa, binaan tambahan rumah tersebut tidak termasuk dalam rezab surau.

Sehubungan itu, Ustaz Wan Sukairi yang ditemui berkata, berdasarkan kes-kes sebelum ini, banyak fakta tanah yang telah disalah laporkan oleh pihak kerajaan.

Menurutnya, antara contohnya adalah pengambilan semula tanah Kampung Banggol Donas dan tanah Kampung Paya Bunga.

Kerajaan berkata, semuanya telah selesai, sedangkan, para pemilik yang terbabit dengan pengambilan semula tanah itu menyatakan, bukan sahaja tidak selesai, bahkan kerajaan tidak pun berunding dengan mereka.

"Encik Salleh Embong, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Tanah Kampung Banggol Donas telah berkali-kali memberitahu, ia tidak selesai, tetapi kerajaan bahkan Menteri Besar sendiri kata ia telah selesai,

"kes Kampung Paya Bunga, kerajaan mendakwa penduduk mendirikan rumah secara haram, sedangkan mereka pernah diberikan Lesen Menduduki Sementara (TOL) sejak tahun 1933,"jelas Wan Sukari.

Begitu juga, katanya, dalam kes terbaru, yang dikemukakan oleh Pesuruhjaya PAS Terengganu dalam sidang DUN, berhubung tanah yang terlibat dengan pembinaan istana di Chendering.

"Banyak kes di mana pembangunan dibuat diatas tanah rakyat tanpa persetujuan dan tanpa pengetahuan, malah ada yang ditukar milik tanpa pengetahuan pemilik,

"mungkin tanah rezab surau Gelong Bilal telah diubah, siapa tahu? Sebab itu ada percanggahan antara maklumat yang ada pada rakyat dan yang dinyatakan oleh kerajaan,"tegasnya.

Sumber : http://www.buletinonline.net