Rabu, 19 Ogos 2009

Ku Li kecewa pemilihan Rohaizat

PERMATANG PASIR, 19 Ogos - Tengku Razaleigh hari ini menyatakan kekecewaan beliau terhadap pemilihan Rohaizat sebagai calon BN di Permatang Pasir. Kekecewaan tersebut dinyatakan melalui artikel terbaru di laman blog peribadinya http://razaleigh.com/.

"Kita juga berkata calon tersebut mewakili kita. Saya rasa sedih kerana terpaksa menyebut perkara yang sudah nyata itu," tulisnya yang senang di sapa panggilan Ku Li itu. Rohaizat Othman dibatalkan lesen guamannya kerana di kaitkan dengan kes pecah amanah wang anak guamannya.

Pada 7 mac 2008 majlis peguam telah pun membatalkan lesen peguam Rohaizat dan rayuan beliau ke Mahkamah Tinggi juga telah ditolak pada 12 Ogos yang lepas.
Dalam tulisannya itu, toko veteran Umno itu mempersoalkan adakah UMNO kekurangan calon sehingga terpaksa meletakkan calon yang mempunyai masalah seperti itu.

"Apakah salahlaku kewangan seumpama itu sudah menjadi perkara biasa sehingga tidak lagi menjadi faktor dalam memilih calon yang sesuai?

"Pemimpin parti yang memilih dan menyaring calon-calon mesti sudah tahu kecacatan itu tetapi menganggap salahlaku kewangan itu sebagai satu perkara yang remeh," tambah yang juga ahli parlimen Gua Musang.

Mengulas lanjut, beliau menyatakan jujur adalah syarat yang paling minimum dan sepatutnya Rohaizat tidak boleh di pilih sekiranya dipertimbangkan syarat ini.

"Calon yang hendak kita pilih bertanding dalam pilihanraya mesti mempunyai rekod yan bersih kerana kita meminta rakyat meletakkan keyakinan mereka kepadanya sebagai pemimpin mereka."Dan kerajaan yang demokratik akan runtuh tanpa mendapat keyakinan rakyat," tulisannya lagi.

Jelas Ku Li, beliau menganggap UMNO menonjolkan kod moral yang berbeza dengan orang lain apabila memilih Rohaizat yang nyata mempunyai masalah peribadi.